Je ale v Austrálii skutečně tak draho? Je i není.

V Austrálii je hodně draho pro ty, kteří by tu chtěli utrácet peníze vydělané u nás doma. Pokud si ceny přepočítáte, budete valit oči z důlku a pravděpodobně na vás často půjdou mdloby. Ale není tak drahá pro ty, kteří tu pracují a vydělávají za svou práci dolary. Co se týká zboží a služeb, které si oproti běžnému výdělku můžete koupit, zjistíte, že se tady lidé mají v mnoha ohledech lépe než v Čechách nebo na Slovensku.

Sydney je samozřejmě jednou z nejdražších lokalit v Austrálii, ale také je tu nejvíc pracovních příležitostí. Sehnat práci skutečně není problém. Ani ty nejméně kvalifikované práce nejdou pod 18 dolarů na hodinu, což je minimální mzda.

Diskutovali jsme na toto téma s naším australským spolubydlícím. Jako referenční výrobek jsme si zvolili iPhone, který se prodává všude na světě za podobnou cenu. V Austrálii se prodává zhruba za 1 200 dolarů (22 800 Kč). Budeme-li hovořit o minimální mzdě a plném pracovním úvazku, v Austrálii si na něj vyděláte za přibližně 67 pracovních hodin. V České republice (s minimální mzdou 50 Kč na hodinu) za 456 pracovních hodin.

Nezůstávejme jen u elektroniky. Levnější chléb v Austrálii stojí 2,5 dolaru, Australan si na něj vydělá za 8 minut. V České republice stojí levnější chléb 15 Kč, Čech si tak na něj vydělá za 18 minut práce. Litr benzínu stojí v Austrálii přibližně 1,5 dolaru, takže si na něj minimální mzdou placený Australan vydělá za 5 minut. V České republice stojí litr benzínu okolo 33 korun, takže si na něj minimální mzdou placený Čech vydělá za 40 minut práce. Byt v širším centru Sydney se dá pořídit za 1 milion australských dolarů, Australan na něj tak vydělá za 55 556 hodin. Obdobný byt v širším centru Prahy se dá pořídit za 4 miliony českých korun, Čech si na něj tak vydělá za 80 000 hodin (opět hovoříme o výplatě v minimální mzdě).

Na těchto zjednodušených příkladech je vidět, že mnohé záležitosti jsou v Austrálii, vzhledem k reálnému minimálnímu výdělku levnější. Tvrzení, že je Austrálie drahá, je proto velice zavádějící. Drahá je zejména pro ty, kteří zde nevydělávají. Studenti mají nicméně možnost vydělávat si na poloviční úvazek a finanční zátěž svého pobytu v Austrálii minimalizovat. Pokud seženete lépe placenou práci (což není nereálné, zejména pokud jste šikovní a máte zkušenosti v nějaké oblíbené profesi), můžete si dokonce ze svého pobytu ještě přivést nějaké úspory. A snad ani není potřeba zmiňovat, že za australské dolary potom získáte docela pěknou částku v českých korunách.