1. Všichni vypadají dobře.

Mnoho Australanů žije zdravým životním stylem, sportem a módou. Postupně si zvyknete na pláže a parky zaplněné kolem šesté hodiny ranní, chytnete trochu toho bronzu a dost možná tomuhle stylu bezhlavě propadnete.

 

2. Krátké šortky mohou být ještě kratší, než si myslíte.

Léto je v Austrálii horké a nejdůležitější je udělat si pohodlí. Za pár týdnů vám nepřijde nic zvláštního na lidech bez bot nebo některých částí oblečení. Standardně dlouhá minisukně vám pak bude připadat jako konzervativní oděv.

 

3. Nikde nedělají tak dobré kafe.

Austrálie žije kavárenskou kulturou a vsadíme se, že nikdy na světě nenarazíte na lepší kávu. Pokud půjdete do jedné kavárny třikrát za sebou, počítejte s tím, že si barista už bude pamatovat vaše jméno i vaši objednávku (pokud je tedy pokaždé stejná). Protinožci zkrátka dělají z pití kávy skvělý zážitek, který vám jednoduše a rychle vylepší den.

 

4. Nikde si brunch neužívají tak, jako v Austrálii.

Australané si obecně umějí život pořádně užít. A platí to i o jídle. Skvěle a rádi grilují a se stejným nadšením si dopřávají brunche. Ostatně, před ranním výběhem nebo surfováním se nenacpete k prasknutí, to uděláte až potom, a o to víc si to užijete.

 

5. Můžete se naučit žít s pavouky a šváby v harmonii.

Tahle nezvyklá havěť je zkrátka v Austrálii dost běžnou věcí, se kterou se naučíte nelámat si příliš hlavu. Časem prostě otupíte. Za pár měsíců už vidíte sami sebe, jak někomu zkušeně vysvětlujete, že ač je ten huntsman fakt obří, tak vám neublíží a není se čeho bát.

 

6. Když je méně než 20°C, je zima.

Mnozí Australané v celém životě neviděli sníh a s ledem se setkali maximálně v koktejlu na pláži. Mínusové teploty jsou pro ně potom vyloženě mýtem. Ovšem počkejte, až zažijete zimu v australských obydlích, která postrádají vytápění a často i izolaci. Bude vám taky zima.

 

7. Svátek Australia Day je ve skutečnosti svátkem alkoholu.

Američané mají Den nezávislosti. Česká republika má 28. říjen. Australané mají Australia Day. Slaví se 26. ledna, všichni mají volno, pláže a parky s venkovními grily se zaplní lidmi, všude vidíte australské vlajky a všude teče proudem alkohol. Časem tomu začnete říkat “australský styl”.

 

8. Australané patří k nejpřátelštějším národům na světě.

Svou pohostinností a vlídností jsou obvykle známi obyvatelé různých rozvojových zemí a menších ostrovních národů. Avšak Austrálie je jednou ze světlých výjimek, u které jde silná ekonomika ruku v ruce s přátelským postojem obyvatel. Přeje vám ráno řidič autobusu krásný den? Usmívají se na vás cizí lidé na ulici? Zavede s vámi řeč spolucestující ve výtahu? Vypráví vám barista, který vám dělá kávu, co všechno ví o vaší zemi? Popřeje vám skupina malých školaček krásný den a dodá, že vám to dnes moc sluší? Ne? Pak musíte do Austrálie.

 

9. Matka Příroda se na některých kontinentech skutečně vyřádila, ale v Austrálii nejvíc.

Není tajemstvím, že Austrálie nabízí dechberoucí přírodní úkazy, nebezpečná zvířata a podivné kuriozity. Lesní požáry, ohnivá tornáda, smrtonosné medúzy, surfující několikametroví mořští aligátoři, lační žraloci, smrtící pavoučci neprakticky malé velikosti, agresivní hadi, útoční klokani. Ale aby to nebylo tak jednoduché, tím to nekončí. Nutno se také zmínit o běloskvoucích plážích, smaragdových zálivech, korálových útesech, pralesech, sbírkách exotických květin a ptactva. Dohromady tohle vše tvoří směsici, které nemůže odolat žádný dobrodruh.

 

10. S “no worries” přístupem se nakonec žije tak nějak lépe.

No worries je univerzálním prohlášením, které se naučíte používat při nejrůznějších příležitostech. Samo o sobě také skvěle vystihuje životní styl Australanů – hodně radosti, málo starostí, s ničím si zbytečně nelámat hlavu, problémy řešit kreativně a s lehkostí, příliš se neomezovat a užít si každý sluncem zalitý den navzdory všedním nepříjemnostem. Nakonec mu propadnete taky. A změní vám to život. 

 

 

O Austrálii se dá vyprávět skutečně mnoho a nikdy nepůjde o zcela nudné historky. Nicméně ani vyprávění sebezkušenějšího cestovatele nenahradí autentický zážitek, pro který si do země vzhůru nohama musíte dojet sami. My vám v tom rádi pomůžeme. 🙂

 

Vaše AustraliaOnline