Austrálie je zemí s vysokou mírou imigrace a její migrační politika podle toho také vypadá. Je složitá, nabízí mnoho možností a jen tak někdo se v ní nevyzná. Několik našich zaměstnanců je však držiteli migrační licence, jsou tedy příslušně vzdělaní, každý rok přezkušovaní a mají od australské vlády požehnání, aby v této problematice poskytovali kvalifikované rady a doporučovali vhodné postupy. S jejich asistencí jsme pro vás proto připravili povídání o tom, jak to vlastně s možností žít, studovat, pracovat a cestovat v Austrálii je.

 

Turistická víza

 

Pokud jste mimo Austrálii a občanem země EU, o víza typu e-Visitor si jednoduše žádáte online, zdarma. Standardní doba vyřízení je jeden den, ale pozor, pokud si od vás australská strana vyžádá další dokumenty (může jít například o výpis z účtu jako potvrzení, že máte dostatek financí, děje se tak například v případě, že jste už v Austrálii byli), celý proces se natáhne i na několik týdnů. Žádejte proto o víza s dostatečným časovým odstupem.

 

Víza mají obvykle platnost jeden rok a umožňují tříměsíční nepřetržitý pobyt na území Austrálie, bez možnosti pracovat. V praxi to znamená, že po třech měsících cestování po Austrálii můžete odletět do jiné země, například Vanuatu nebo Nový Zéland a při návratu do Austrálie si tak otevřít novou tříměsíční možnost cestování nebo studia. Nutno ale vzít v potaz rostoucí riziko, že si vás při příletu pracovníci imigračního úřadu na letišti pořádně prověří a budou s vámi chtít absolvovat rozhovor, aby prozkoumali, jestli v Austrálii nepracujete nebo jinak neporušujete podmínky svých víz. S turistickými vízy můžete také studovat, maximálně však 12 týdnů z celého roku platnosti víza.

 

Pro občany EU se dají e-Visitor víza využít také na cestování za účelem obchodních schůzek, návštěv veletrhu apod., neopravňují ale držitele k práci.

 

V případě, že se turista rozhodne studovat kurz registrovaný pod CRIOCOS (http://cricos.education.gov.au/), může o studentská víza žádat z území Austrálie.

 

Studentská víza

 

Pro většinu smrtelníků vede cesta do Austrálie přes studium. Škola je základem života a je potřeba své vzdělání nepodcenit. Jako mezinárodní student se můžete vzdělávat v anglickém jazyce, pokud máte angličtinu dostatečnou, jsou vám otevřené i mnohé odborné školy (tzv. colleges). Celý vzdělávací cyklus (který obvykle trvá dva roky) je zde zakončený diplomem v daném oboru, můžete ale samozřejmě absolvovat jen část tohoto cyklu a získat dílčí certifikát. Zatímco do jazykové školy docházíte každý den, odborné školy mají výuku 2-3 dny v týdnu. Minimální doba studijního pobytu závisí na mnoha konkrétních okolnostech, včetně lokality vašeho pobytu v době žádosti.

 

Spolu se studentským vízem získáváte také pracovní povolení na 40 hodin za 2 týdny, tj. například 20 hodin týdně. Během prázdnin se pracovní povolení rozšiřuje a můžete pracovat neomezeně. Většině studentů taková možnost přivýdělku umožní si na pobyt v Austrálii vydělat. Víza se vám udělují na základě zápisu na vybranou školu a jejich délku určuje délka konkrétního kurzu.

 

Pro ty, kteří by rádi získali to nejlepší vzdělání, jsou tu ještě univerzity a vysoké školy, na které můžete zamířit za studiem bakalářských nebo magisterských studijních oborů. Takové školy nejčastěji volí ti, kteří hledají dlouhodobou strategii a rádi by využili skutečnosti, že po vystudování žádaných vysokoškolských oborů získáváte navazující víza s neomezeným pracovním povolením.

 

 

Work&Travel

 

Pozor – nejedná se o Working Holiday víza v podobě, která je nám dostupná třeba na Novém Zélandu nebo v Kanadě. Work and Holiday víza jsou určena mladým lidem ze Slovenska ve věku 18 až 30 let. Tato víza vám umožňují roční možnost neomezené práce (pro jednoho zaměstnavatele však maximálně 6 měsíců), studium (maximálně 4 měsíce) a cestování bez omezení. Nejdůležitější podmínkou je vysokoškolské vzdělání (ukončené vysokoškolské vzdělání nebo úspěšně zakončené min. 2 roky bakalářského studia) a dostatečná úroveň anglického jazyka (znalost anglického jazyka se prokazuje jednou z mezinárodně uznávaných zkoušek – IELTS, TOEFL, OET nebo CAE). Po ukončení těchto víz není obvykle možné žádat o další studentská víza. Roční limit pro Slovensko je 200 míst.

 

 

Skilled migration a nominovaní zaměstnanci – Pracovní povolení na základě profesní kvalifikace

 

Každý australský stát nebo teritorium má vlastní seznam profesí, které jsou vysoce poptávané. Odborníci v těchto profesích, kteří splňují dané podmínky a požadavek na znalost anglického jazyka, mohou žádat o víza umožňující neomezenou práci, bez nutnosti studovat. Víza se udělují na základě bodového systému. Migrační proces je však složitý, možností je skutečně mnoho a vždy závisí na konkrétní profesi, v tomto případě se tak bez dobrého migračního právníka (nebo dlouhých hodin na imigračním oddělení) neobejdete.

 

Další variantou je získáni pracovního povolení na základě nominace zaměstnavatelem, který by vás rád zaměstnal.

 

Dependant víza

 

Tato víza jsou určena pro partnery a děti žadatelů o hlavní víza (obvykle studentská), jestliže se rozhodnou cestovat společně. V praxi to znamená, že pokud se váš partner rozhodne odjet do Austrálie studovat, vy spolu s ním získáte víza kopírující podmínky jeho víz s tím rozdílem, že nemusíte navštěvovat školu a během prázdnin hlavního žadatele je vaše možnost práce stále omezená. Dependant studenta magisterského oboru může pracovat neomezeně. U nesezdaných párů se dependant víza týkají pouze těch, kteří prokáží společné soužití dle definice australského imigračního úřadu.

 

Tento typ víz se nedá použít u každé žádosti, například turistická nebo Work and Holiday víza neumožňují připojení dependanta.

 

 

 

Další podrobnosti nejen o těchto, ale i dalších typech víz, můžete najít na našich stránkách:

 

https://australiaonline.cz/onshore/viza-a-emigrace

 

 

S konkrétními dotazy se můžete obracet na naše kolegy:

Michal Šesták (Sydney), michal@australiaonline.eu

Miroslav Kubasa (Praha), mirek@australiaonline.cz

Pavlína Černá (Brno), pavlina@australiaonline.cz

Pavlína Režná (Bratislava), pavlina.sk@australiaonline.sk

 

 

 

Zmínili jsme ty nejčastější cesty, které do Austrálie vedou, nikoli však všechny. Existuje mnoho typů víz, která pro vás mohou být vhodnější, je proto vždy dobré poradit se o svých záměrech s migračním agentem. A nebo ještě lépe – vyberte si studentskou agenturu, která má migrační poradce ve svých řadách, vlastní cestovní kancelář, a která bude po celou dobu pobytu k dispozici nejen ve věcech migrační politiky, ale i obyčejných starostí a radostí. A taková na českém a slovenském trhu operuje jen jedna. Nechceme se chlubit, ale… jsme to my. 🙂

 

Budeme se na vás těšit u protinožců!

Tým AustraliaOnline